Metsästys ja aseet

Millaisia aseita ja tarvikkeita kannattaa hankkia metsästykseen?

Se millaisia aseita ja tarvikkeita kannattaa hankkia metsästykseen riippuu ensinnäkin siitä, mitä ja missä aiot metsästää ja millainen budjetti sinulla on.

Saat hyviä vinkkejä aseiden ja tarvikkeiden valintaan esimerkiksi paikallisesta metsästysseurasta, mutta pohdinnan alustukseksi kannattaa lukea myös tämä artikkeli.

Haulikot

Haulikko on metsästyksessä monikäyttöinen ase. Sillä voidaan metsästää esimerkiksi kauriita, pienpetoja, jäniksiä, kanalintuja ja vesilintuja. Jotta voit hankkia haulikon, tulee sinulla olla sen ostamista varten asianmukainen hankintalupa.

Valitessasi itsellesi sopivaa haulikkoa kannattaa ensinnäkin huomioida aseen käyttötarkoitus. Rata- ja metsästyshaulikot ovat hieman erilaisia ja ratahaulikot painavat yleensä jonkin verran enemmän kuin metsästyksessä käytettävät haulikot.

Kevyttä haulikkoa on helppo kantaa metsällä eikä se häiritse liikkumista vaikeissakaan olosuhteissa. Metsästäjä arvostaa myös haulikon toimintavarmuutta. Hyviä metsästyshaulikoita ovat esimerkiksi FINN 612 SD, Marocchi First ja FINN 612 SC.

Kiväärit

Kivääri soveltuu pien- ja suurriistan metsästykseen. Sillä voidaan ampua esimerkiksi supikoiria, kettuja, metsäkanalintuja, harmaahylkeitä, kauriita, valkohäntäpeuroja, karhuja ja hirviä. Kiväärissä on rihlattu piippu, jonka ansiosta sillä on mahdollista ampua tarkkaan sekä lähelle että kauas.

Hyviä kivääreitä metsästäjälle ovat esimerkiksi CZ 527 LUX, FINN 612 SD, CZ 527 Exclusive – Ebony edition ja CZ 527 American, joista viimeksi mainittu edustaa klassista amerikkalaista kiväärityyliä.

Ellei metsästysonni ole suotuisa, pääsee upeita luonnoneläimiä ihastelemaan vaikkapa Ähtärin eläinpuistossa, jonka pääomalainapäätös on herättänyt viime aikoina keskustelua.

Metsästysvaatteet

Hyvissä metsästysvaatteissa on mukava liikkua ja niissä on helppo maastoutua metsästysmaastoon. Metsästäjän on tärkeää huolehtia myös siitä, että hänellä on jahdin aikana lämpimät sukat ja oikeanlaiset alusvaatteet, jotta luonnossa liikkuminen olisi mukavaa säällä kuin säällä.

Kunnon kengät sekä jahtiin sopiva hattu ja muut asusteet viimeistelevät metsästäjän asun. Vaatevalinnoissa tärkeintä on vaatteiden tarkoituksenmukaisuus. Ennen jahtiin lähtöä onkin tärkeää arvioida sääolosuhteita sekä sitä, kuinka kuormittava valittu jahtimuoto on.

Tämän arvioinnin pohjalta aletaan rakentaa jahtiin sopivaa asua. Rankan koronavirusepidemian aikana on totuttu huolehtimaan omasta terveydestä entistä monipuolisemmin ja oikeanlainen vaatetus on tärkeä osa tätä kunnosta huolehtimista – myös metsällä!

Jos luvassa on vaikkapa syyssateita, kannatta metsästäjän panostaa vedenpitävään metsästysasuun – ainakin, ellei luvassa ole erityisen rankka reissu ja haastava maasto. On nimittäin tärkeää tietää, että rankoilla reissuilla kalvopuvut eivät ole paras valinta, vaikka ulkona sataisikin vettä.

Tämä johtuu siitä, että kovassa sykkeessä ja liikkeessä kalvopuku ei tarjoa liikkujalle riittävää lämpöä. Tämä johtuu siitä, että tavallaan kalvopuku lämmittää liikaa ja saa metsästäjän hikoilemaan, jolloin hän palelee.

Kalvoton puku onkin usein konkarimetsästäjän valinta myös sadesäälle silloin, kun edessä on haastava maasto. Kalvoton puku antaa ilman virrata lävitseen ja kalvottoman puvun päälle voi vetää tarvittaessa sadeviitan tai -takin.